Hvilke observationer i en badmintonklub på Amager kan være gavnlige for fodbolden? Jo, det er faktisk ret enkelt.

Hver søndag har Amager Badminton Club “mikroton”, hvor 3-5 årige spiller badminton, og her har de fundet ud af, at de spillere der også dyrker andre sportsgrene hurtigere lærer motorikken i badminton. Noget der ikke overrasker Jens Bo Nielsen, professor og forsker ved Institut for Neurovidenskab, Københavns Universitet og Elsass Instituttet.

Han sammenligner bevægelse med sprog. Når du først har lært et sprog, kan du lettere lære et nyt.

”Når du har lært at skrive din underskrift, har du et program for den. Det sidder som en generaliserbar effekt,” siger han til magasinet, Udspil, og fortæller videre. ”Når du prøver at skrive med tæerne, kan du meget hurtigt lave præcis samme motoriske program som med fingrene. Det ser ikke ligeså pænt ud, men det er grundlæggende det samme motoriske program.”

Men hvordan kommer fodbold ind i billedet?
Der er elementer i badminton, tennis, håndbold og alle mulige andre sportsgrene, som de kan bruge til træning senere i livet og andre spil

Til Udspil siger Jens Bo Nielsen videre. ”Det er bevægelsesmønstre til for eksempel at forudse bevægelsen af en bold. Det er en generel forståelse af, hvordan objekter bevæger sig. Det er også generaliserbart at kunne forudse en bolds bevægelse.”

Grundlæggende betyder det, at hvis man allerede at spille fodbold, så ved du, hvordan et hold bevæger sig på banen, og hvordan en bold flytter sig. Derfor har du nemmere ved at lære at spille for eksempel håndbold.