Mens drengene hænger i, møder færre piger op til foreningssport, jo ældre de bliver. Det skriver DR Nordjylland. Dog er der én type sportsgren, som der har en chance.

Det er dog en lidt atypisk type sportsgren i forhold til de klassiske, såsom håndbold og fodbold.

For at fastholde de unge kvinder i sportsfællesskaberne har DIF og Danske Gymnastik- & Idrætsforeninger (DGI) lanceret en skateboard-karavane, som i disse dage turnerer rundt i landet.

– For at få pigerne mere med, skal der skabes fællesskaber, hvor der er mindre fokus på præstation og resultater og mere fokus på det sociale

Mindre fokus på resultater
Ifølge Mikkel Nørtoft Magelund, der er teamleder hos Dansk Idrætsforbund (DIF), indeholder skateboarding og andre typer af rullesport nemlig nogle kvaliteter, der kan være attraktive for unge kvinder.

– For at få pigerne mere med, skal der skabes fællesskaber, hvor der er mindre fokus på præstation og resultater og mere fokus på det sociale. Der skal være plads til at koble fra uden at melde helt fra overfor sporten, siger Mikkel Nørtoft Magelund og tilføjer:

– Pigerne skal være opmærksomme på, at det at dyrke idræt kan give et frirum fra det præstationsræs, der findes andre steder som eksempelvis i skolen og på arbejdet.

Sportsstudiers søstersite, Fodboldstudier.dk, har tidligere lavet et større tema omkring Piger og Fodbold, hvoraf det også fremgår at fokus skal flyttes væk fra resultater til et sted, hvor det sociale vægtes højt og hvor der skal være plads til at fejle og være uperfekt.

Du kan læse temaet her.

Det er desværre en meget almindelig tendens, at der er langt flere drenge i de danske idrætsforeninger end piger, fortæller Mikkel Nørtoft Magelund videre.

– Vi ser, at det præstationsræs, der foregår i skolen, fylder mere hos pigerne, og fordi idrætten har en lavere prioritet hos dem, er den desværre lettere at fravælge, siger han.

Tal fra Danmarks Idrætsforbund (DIF) bekræfter også tendensen:

Blandt de nul til seksårige børn dyrker stort set lige mange drenge og piger foreningssport. Men det ændrer sig markant, når børnene vokser op og bliver omkring 20 år.

I aldersgruppen 19-24 år dyrker cirka 40 procent flere drenge end piger foreningsidræt. Svarende til cirka 98.000 drenge og 48.000 piger.

Uformelt og uforpligtende
Med på Skate-turen rundt i landet er Vibeke Wester Sørensen fra den fynske skateboardforening Pushing Daisies. Hun underviser og træner hun i disse dage piger i alle aldre i tricks og styles på skateboardet.

– Skateboarding er meget mere uformel. Man kommer, når man har lyst, når man kan, og når man har overskud til det. I andre sportsgrene træner man et bestemt tidspunkt, hvor man skal dukke op og være med hele træningen, siger hun.