Verdens førende forskere i fodbold som sundhedsfremme samles i Odense i slutningen af sidste uge. Ved en konference på Syddansk Universitet fremlagde og diskuterede de den nyeste viden om motionsfodbold som våben mod livsstilssygdomme.

Forskningen underbygger
Hvis man for 12 år siden havde arrangeret en konference om emnet ’fodbold som medicin’, havde folk i sundhedsvæsenet nok trukket lidt på smilebåndet. Men sådan er det ikke i dag.

Siden 2007 har en lang række af forskningsprojekter dokumenteret, at motionsfodbold er en effektiv og bredspektret træningsform, der kan bruges som en ny fællesskabsorienteret strategi til forebyggelse og behandling af livsstilsygdomme.

Træningskoncepter som det dansk udviklede Fodbold Fitness bruges nu til diabetespatienter og folk med forhøjet blodtryk og til rehabilitering efter behandling for prostatakræft og brystkræft – for nu at nævne et par af de områder, der har haft mediernes bevågenhed i de senere år.

Fodbold anvendes som medicin i 20 lande
– Der er i dag meget stor opmærksomhed om fodboldens særlige kvaliteter som motionsform, der skaber sundhed på tværs af alder, køn og social baggrund og virker positivt på blodtryk, hjertesundhed, knogler, muskler, kondition, mental sundhed, motivation for træning og en række andre parametre. Derfor giver det god mening, at vi får samlet op på den seneste viden og får den udbredt både i Danmark og internationalt.

Det fortæller professor Peter Krustrup fra Institut for Idræt og Biomekanik, som er hovedarrangør af den internationale konference ’Football Is Medicine’, der fandt sted på Syddansk Universitet den 25. og 26. januar.

Peter Krustrup kunne på konferencen byde velkommen til forskere, politikere og praktikere fra 20 lande, der i dag anvender motionsfodbold som medicin.

– Journalister og konferencedeltagere får en unik mulighed for at møde nogle af de mange internationale aktører, der er inspireret af de danske motionsfodboldkoncepter. Der vil være mænd fra latino-populationen i Atlanta, USA, der træner efter danske principper, der kommer diabetespatienter fra Brasilien, og vi får besøg af fodboldspillende hjertepatienter fra London, siger Peter Krustrup.

Forskningen kommer også mange kinesere til gavn
– Et andet godt eksempel på, hvordan den danske forskning og vores evidensbaserede fodboldkoncepter bruges i et globalt perspektiv, er, at det videnskabelige tidsskrift SJMSS nu udsender det nye ”Football is Medicine” særnummer i Kina. Særnummeret indeholder hele otte videnskabelige artikler om fodbold og sundhed med store danske bidrag – oversat til kinesisk, fortæller Peter Krustrup.

(Kilde: Ritzau)